WSJ оцінило загальні втрати Росії й України у війні в понад мільйон військових

WSJ оцінило загальні втрати Росії й України у війні в понад мільйон військових

by Max

Загальні втрати військових Росії й України з початку повномасштабної війни РФ 2022 року могли перевищити мільйон – таку оцінку наводить газета The Wall Street Journal.

Видання виходить із неофіційних підрахунків, у тому числі західних розвідок, вказуючи, що визначити точну кількість загиблих і поранених – складно, оскільки Росія й Україна відмовляються оприлюднювати офіційні дані або оприлюднювали цифри, яким багато хто не довіряє.

Число вбитих українських військових WSJ оцінило у 80 тисяч, російських – у приблизно 200 тисяч. Поранені близько 400 тисяч людей в українській армії і 400 тисяч – у російській, пише газета. Високі втрати тяжко переносяться російською армією, йдеться в матеріалі, але для менш населеної України вони можуть бути значно важчими.

Втрати на полі бою і відтік населення завдають величезної шкоди майбутньому двох країн, пише видання. Населення України з 48 мільйонів за переписом 2001 року могло скоротитися до 25 – 27 мільйонів без урахування жителів окупованих Росією територій. За оцінками газети, Росію після початку війни залишили близько 600 тисяч людей, переважно молодих професіоналів.

За даними українського Генштабу, станом на ранок 17 вересня Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 635 880 своїх військових, зокрема 1020 – за останню добу.

Росія й Україна майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявляли про 5937 загиблих. Київ тривалий час цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча. Водночас Зеленський сказав, що не може розголошувати, скільки серед українських військових є поранених і зниклих безвісти. Також, за його даними, втрати Росії склали 180 тисяч військовослужбовців загиблими, і до 500 тисяч разом поранених і загиблих.

Поіменні списки загиблих ведуть, ґрунтуючись на відкритих даних, кілька команд дослідників і волонтерів. В одному з таких списків, яким займаються журналісти Російської служби Бі-Бі-Сі, «Медіазони» і волонтери, – понад 69 тисяч російських солдатів і офіцерів.

Розвідка Великої Британії 17 вересня заявила, що російські втрати від початку вторгнення оцінюються в понад 610 тисяч осіб убитими й пораненими.

Новини по темі