Фінансування одного військового коштує бюджету 1,2 млн гривень – Шмигаль

Фінансування одного військового коштує бюджету 1,2 млн гривень – Шмигаль

by Max

Цьогорічний бюджет потребує додаткових 500 мільярдів гривень на армію. Справа в плануванні цьогорічного кошторису, в якому закладали прогноз завершення війни влітку 2024-го. Про це під час пресконференції заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає кореспондентка Радіо Свобода.

«Коли ми планували бюджет 2024 року спільно з МВФ, одним із прогнозів партнерів було, що війна триватиме до літа 2024 року. Відповідно, в бюджеті були заплановані військові витрати ось такими, які вони зараз є», – зазначив голова уряду.

Але нині ЗСУ потребує більшого фінансування, оскільки триває мобілізація та дозаповнення вакансій у війську.

«Ми знаємо, що фінансування кожного нашого військового для бюджету вартує 1,2 мільйона гривень. Відповідно, коли ми добираємо людей, ми маємо збільшувати бюджет наших Збройних сил. Цифра в 500 мільярдів, яка озвучена і подана, це той дефіцит, який потрібен нашим Збройним силам до кінця цього року для того, щоб профінансувати», – сказав Шмигаль.

Читайте також: Зарплати військовим, пенсії, виплати. Звідки Україна бере гроші під час війни?

Реалії враховуватимуть у плануванні бюджету на 2025 рік, розповідає очільник уряду. Над цим Україна вже працює з МВФ – місія Міжнародного валютного фонду нині перебуває в Україні, вперше офлайн.

За словами прем’єра, перемовини з МВФ складні, «багато викликів».

«В 2025-й рік сьогодні фактично ми заходимо з нуля, і тому ця місія є такою, скажімо, неординарною, складною. Партнери не дають коштів на Збройні сили, ми маємо фінансувати це самостійно. Ми знаходимо ресурси як у запозиченнях на внутрішньому ринку, так і в інших фінансових інструментах, але важливо, що Україна фінансує українську армію самостійно. І тому одним з джерел, ми бачимо, це збільшення військового збору», – резюмував він.

Відповідний законопроект Кабмін подав до Верховної Ради. Також в наступному році уряд планує отримати 50 мільярдів від конфіскованих російських активів, які будуть використані «як для фінансування дефіциту бюджету, так і для наших військових потреб», зазначив очільник уряду.

Новини по темі